Zámek Zábřeh, který propojuje špičkové služby v oblastech hotelnictví, incomingové i kongresové turistiky, pivovarnictví, welness i gastronomie na Ostravsku, přicházejí s novým projektem. Nese název – Pomáháme si sami! Projekt sází na zdravou gastronomii a vychází z úzké spolupráce s regionálními chovateli, pěstiteli a dodavateli gastroproduktů. „Nazrál čas, vrátit se i v naší kuchyni k původním dobrým, čerstvým, domácím věcem a znovu připomenout lidem slávu českého kulinářství. Neodmyslitelným prvkem jsou v tomto samozřejmě místní producenti všeho, co ke kvalitní a zdravé kuchyni patří. Zájem z obou stran, spolupracovat a podporovat se navzájem, což v konečném součtu přináší i zajímavý, ekonomický efekt, je velký. Podobné modely v gastronomii skvěle fungují v Rakousku, Německu, v Itálii či Německu,“ říká manažer komplexu Zámek Zábřeh Radovan Koudelka.
Podle něj prošlo domácí gastro za posledních 20 let bouřlivým vývojem. Lidé na jedné straně dostali šanci objevit zatím neobjevené, či méně známe chuti a zážitky, na druhé straně jsme ustrnuli v bodě, kdy se snažíme dělat světové gastro, které neumíme a ani k němu nemáme know-how, či jeho napodobeniny. „Na přípravách projektu Pomáháme si sami! pracujeme více než rok. Výsledkem jsou speciální gastronomické týdny pořádané na Zámku Zábřeh a ohlasy jsou skvělé,“ upozorňuje Radovan Koudelka a dodává: „Vycházíme z dodávek tradičních, čerstvých, domácích surovin, které před staletími hospodyňky zpracovávaly, ať už jde o známé druhy masa, mléčných výrobků, obilovin, brambor, bylinek, koření a dalších doplňků, které znovu získávají zvuk. Lidé mají šanci uvědomit si, jak je česká kuchyně celosezónně, originální, pestrá a bohatá.“ Zjednodušeně řečeno – zimní období patří vepřovému masu, začátek roku pak tradiční zabijačce. Jaro je výsadou masa jehněčího, kůzlečího, bylinek, salátů a znovu objeveného chřestu. K letnímu menu nedomyslitelně patří ovoce, zelenina, drůbež i ryby z tekoucích vod. Podzim to je husa, kachna, zvěřina, ryby, obiloviny, luštěniny či houby. Důležité je i domácí pivo.
„Během letošní, první, lednové zabijačky se na Zámku prodalo 200 kilogramů masných výrobků. Na jaře lidé snědli více než 50 kilo čerstvého sumce a během husích hodů přišlo na talíř přes 60 hus. Lidé mají o tento projekt obrovský zájem, což je vidět také na rostoucích tržbách. Útrata průměrného jídelního páru na Zámku Zábřeh dnes překračuje 500 korun,“ zmiňuje Radovan Koudelka.
Téma brambor a jejich momentálně katastrofální kvalita v prostředí maloobchodu pak posunulo spolupráci dodavatelů a tím i projekt Pomáháme si sami! ještě dál. „Brambor jako klíčová přílohová surovina patří k české kuchyni už více než 400 let. Aktuální systém prodeje však doslova přeťal veškerou důvěru gastroodborníku k takovéto komoditě. Společně s regionálními pěstiteli teď jednáme o nové formě společné produkce dohodnutých odrůd i formách odběrů a dodávek brambor do nasmlouvaných provozoven. Za tím účelem se Zámek Zábřeh odhodlal k novému počinu a tím je rekultivace vlastního hospodářství v Čavisově na Opavsku o rozloze 6,5 hektaru s možností využití v rámci vlastní gastronabídky,“ upozorňuje Radovan Koudelka.
Zámek Zábřeh spolupracuje v projektu Pomáháme si sami! s těmito dodavateli:
Řeznictví Hedvika Hrňová Ostrava – masné výrobky, domácí uzeniny a maso
Ovčí farma Platen, Bílovec – jehněčí a kůzlečí maso
Zelenina – firma OTAKO, Frýdek Místek
Ryby – Rybí dům Chotěbuz u Karviné – čerstvé ryby
Husy – Rudolf Švihora, soukromý zemědělec, Jistebník
Bažanti a zvěřina – Lesy Opava a.s.
Mléko, tvaroh, máslo – Zemědělské družstvo Čeladná.