Měsíčně proběhnou v českých obchodech s potravinami stovky kontrol. Závadné potraviny, které odhalí, jsou uvedeny na serveru Potraviny na pranýři, který zřídilo ministerstvo zemědělství a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně,“ uvedla Kateřina Böhmová z ministerstva zemědělství.
Potraviny jsou na webu rozdělené do kategorií nebezpečné, nejakostní a falšované. Vždy je uvedeno, v které prodejně se potravina vyskytovala a kdo ji vyrobil, případně zda závadnost způsobilo nevhodné skladování. Mezi falšovanými potravinami se nejčastěji objevují vína, těstoviny a masné výrobky. Mezi nejakostními potravinami pak mražené krémy i vína.
V kategorii nebezpečné potraviny figurují nejčastěji sýry, na kterých se objevila plíseň, lepkavé a slizké párky, plesnivějící salámy, zapáchající kuřecí maso, plesnivé fazole nebo závadná mouka.
Do vyhledávače stačí zadat město a objeví se vám odhalené závadné potraviny. Při zadání Ostravy zjistíte, že se v našem městě v letošním roce prodávaly lihoviny, které obsahovaly denaturáty anebo měly objem metanolu, který převyšoval povolenou hodnotu, avšak neohrožoval život konzumenta. Inspektoři dále v Ostravě našli rajčata v konzervě s černými hnilobnýmifleky, zmražená porce ryby bez kosti obsahovala kost táhnoucí se po celé délce porce, zoxidované víno v plastové láhvi, zmražená pistáciová zmrzlina obsahovala barviva neuvedená na obalu, sušenky zase měly vyšší obsah arašídu než uváděl obal, máslo dovezené z Polska pokrývala plíseň, kysané zelí v sáčku obsahovalo kyselinu mravenčí, anebo párky byly slizké a zapáchaly, což byl důsledek špatného skladování.
Pokud máte podezření, že se někde prodávají závadné potraviny, můžete prostřednictvím serveru podat podnět Státní veterinární a potravinářské inspekci nebo Státní veterinární správě.
Do boxu:
Informace o nekvalitních a nebezpečných potravinách