Půst může povznášet
Drželi jste půst? Že se vás to netýká, protože nevyznáváte křesťanské hodnoty? Omyl. Naši předkové nebyli hloupí, když se každoročně 40 dnů postili. Mělo - a má - to své velké výhody. Člověk se zbaví pár kil, co mu během zimy přibyly. Zregeneruje organismus a důkladně se pročistí. Tvrzení, že se to nedá zvládnout, je zavádějící. Maso se nemusí z jídelníčku vyškrtnout úplně. Stačí, když těžké vepřové nahradíte kuřecím, králičím, krůtím a samozřejmě rybím. K tomu přidejte luštěniny a samozřejmě zeleninu. Že vám ty rajčata, papriky a okurky prostě nechutnají? Nevadí, soustřeďte se na tepelně zpracovanou zeleninu. Přinášíme vám pár triků, jak připravit jídlo, aniž by manžel prchal do hospody a děti si zacpávaly nos.
Brokolice - boží dar
Výbornou variantou na zdravé jídlo je brokolice. A když se řekne, že se dá použít na sto způsobů, nebude se vůbec přehánět. Tato zelenina je pro organismus blahodárná. Odborníci dokonce nedávno zjistili, že brokolice, květák a zelí mají výrazné protinádorové účinky. Především brokolice pomáhá při nádorových onemocněních lymfatické tkáně, močového měchýře, prostaty a plic. Riziko onemocnění se sníží o třicet až padesát procent. Navíc je brokolice známý antioxidant a má spoustu vitamínů. Pokud jste na vážkách, jak s ní naložit, držte se jednoduchého hesla - s brokolicí můžete dělat to samé, co s květákem. V něčem se ale liší. Aby neztratila vitamíny, barvu a chuť, není vhodné ji vařit. Stačí rozebrat na růžičky a asi tři minuty spařit v páře. Košťál nevyhazujte! Oloupaný je vynikající bez tepelného zpracování.
Mňam, to si dám
Máte spařenou brokolici a nevíte, co dál? Můžete ji obalit v trojobalu a smažit. Výborné je zpěnit cibulku, přidat brokolici, položit na ni plátky sýru a nechat zapéct. K tomu se hodí jako příloha těstoviny nebo celozrnná rýže. Dalším trikem pro lehké jídlo je, připravit si bešamel (jde vlastně o zásmažku z másla, mouky a mléka), do něj vložit modrý plísňový sýr, hermelín, či parmazán. Můžete ale jen nasekat bazalku, nebo přidat zelený pepř. Fantazii se meze nekladou. Hotovou omáčkou přelijete brokolici a zapečete v troubě. Pokud máte rádi uzeniny, sáhněte raději po sušené šunce. Je sice dražší, ale je aromatická a při zapékání jí stačí málo. Z brokolice je vynikající také polévka. Měkké spařené růžičky v hrnci rozmixujte s trochou vody, přiveďte do varu, dejte zeleninové koření a přidejte smetanu. Polévku na talíři dozdobte nasekanými mandlemi, strouhaným sýrem či lístky bazalky. Chcete-li mít jistotu, že vás doma pochválí, mějte v lednici sušená rajčata a bazalkové pesto. Tyto dvě ingredience vám zajistí, že bude mít jídlo šmrnc a nesklouzne do fádnosti. Můžete improvizovat i s kořením, používejte zelené bylinky a česnek. Dobrou chuť!
Pavla Fucimanová