Sládek Zámeckého minipivovaru Václav Baron rád experimentuje a vaří speciální druhy piv podle středověkých receptů. Tentokrát si vybral jako základní surovinu namísto sladu pohanku. „Zjišťoval jsem, jestli se někde v Česku takové pivo vaří. Jsme ale jediní, kdo se do pohankového piva pustil," vyprávěl Václav Baron. Složení dokonce konzultoval s lékařem. Pivo neobsahuje lepek a mohou jej pít všichni, kteří mají celiakii - alergii na tuto obilnou bílkovinu.
„Koupil jsem neloupanou pohanku, ale při vaření nastal problém. Přístroj na vaření se nám ucpal. Nakonec jsem pivo vařil 48hodin, což je čtyřikrát déle než u ostatních druhů piv," uvedl Václav Baron. Pivo je nefiltrované, po načepování kalné, protože obsahuje hodně bílkovin. „Nazvali jsme jej fitness pivem, protože v horkém počasí pivo s nízkým obsahem alkoholu dokonale osvěží. „Pivo není nijak hořké, takže bude chutnat i ženám," připomenul manažer zámeckého hotelu a minipivovaru Radovan Koudelka. Za pravdu mu dala moderátorka italské televizní stanice Rai Uno Kateřina Kaločová, která pivo přijela pokřtít.
Pohankové pivo je v pořadí již šestým pivním speciálem, který Zámecký minipivovar za rok od svého založení uvařil. Kromě speciálů si hosté mohou objednat jedenáctistupňový světlý nebo tmavý ležák. Pivo je vyráběno klasickou technologií bez urychlovacích procesů.
Další speciál uvaří zábřežský minipivovar na svátek svatého Václava a zároveň uspořádá jarmark a Den otevřených dveří na zámku. Zájemci si budou moci prohlédnout vnitřní prostory zámku, který dnes slouží jako hotel.
Zámek vznikl přestavěním tvrze, která je v dokumentech zmiňována již v roce 1529. Pivo se ve zdejších prostorách vařilo již v roce 1652.