V letním období stoupá počet akutních infekčních průjmových onemocnění. „Přenos nákazy se zpravidla děje požitím kontaminovaných potravin či pitím závadné vody. Nebezpeční jsou proto potraviny, které nepodléhají tepelné úpravě jako jsou měkké salámy, tlačenky, sekaná, játrovky, paštiky a jiné masové výrobky, mléčné, lahůdkářské a cukrářské výrobky, pokud nejsou v prodejní síti uchovávány předepsaným způsobem, to je v chladících či mrazících zařízeních," konstatovala ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.
Infekčním průjmovým onemocněním se dá předcházet výběrem nezávadných potravin s neprošlou garanční lhůtou, dokonalým provařením nebo propečením potravin, zkonzumováním stravy hned po uvaření, uchováváním potravin při teplotě nižší než 10 stupňů Celsia a důkladným ohřevem již jednou uvařených potravin před opětovnou konzumací. Je třeba také používat k přípravě potravin pitnou vodou, chránit otraviny před hmyzem a hlodavci, udržovat kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě a umývat si ruce před začátkem přípravy stravy a také po jakémkoliv přerušení přípravy.