Jen málo lidí si připravuje čas v sypané podobě. Podle statistik je to jen patnáct procent české populace. I když se na první pohled zdá, že čaj porcovaný má před sypaným spoustu výhod, není tomu tak vždy. „Kvalita sypaného čaje je obvykle vyšší než u čaje v porcované podobě. Prodejci porcovaného čaje je v supermarketu nabídnuta malá regálová plocha, za kterou musí často zaplatit nezanedbatelné vstupné. Tlak na minimum druhů v nízké ceně s co nejvyšší obrátkou se tím jen zvyšuje," zmínil Peter Zelík, jednatel společnosti Oxalis, který se specializuje na sypané čaje.
V čajové prodejně je naproti tomu běžným minimem stovka druhů a prodavači dokáží poradit. Klient u sypaného čaje může posoudit jeho jakost, ať už vizuálně anebo čichem. Ve skleněné dóze si zkontroluje strukturu a velikost lístků, jejich pravidelnost, popřípadě obsah nežádoucích přimísenin, např. stonků. U sypaných čajů lze lépe využít originální a netradiční příchutě. Příkladem může být čaj s příchutí koření, plodů nebo bylin - pepře, chilli, žen-šenu, zázvoru, kardamomu, Aloe Vera, šafránu, broskvoně či levandule, dále pak čaje se sušeným mlékem nebo uzený čaj Lapsang Souchong. Objevuje se čas s příchutí ovoce z tropických pralesů.
„Vybrané druhy některých čínských čajů se dají zalít i několikrát, což u čaje v nálevových sáčcích není možné," uvedl Petr Zelík. Sypaný čaj vede ke zklidnění mysli. „Vyžaduje totiž delší čas na přípravu a jeho degustace je spojena více se zamyšlením, meditací a rozjímáním," připomenul Petr Zelík.