Pozměňte přílohy
Pokud je rodina zvyklá na brambory, rýži a tu a tam špagety, je čas na změnu. Obchody nabízí širokou škálu těstovin rozličných tvarů i názvů. Jako příloha jsou vynikající bramborové gnochy. V osolené vodě jsou uvařené za tři minuty a například k pečenému kuřeti lahodí tak, že příště již na tradiční brambory zcela jistě zapomenete. Experimentátorky mohou sáhnout i po sáčku s kus-kusem či polentou. Ta se dá připravit jako kaše či na způsob karbenátků. Kukuřičnou kaši můžete podávat s nejrůznějšími omáčkami nebo ji nechat vychladnout a zapéct v troubě. V Itálii je klasikou polenta se šunkou a sýrem, kdy z hotové, vychladlé polenty vykrájíme noky, ty naskládáme do zapékací mísy a každou vrstvu proložíme kostičkami šunky a strouhaným sýrem. Poslední vrstvu musí tvořit opět polenta, tu polijeme rajskou omáčkou, posypeme sýrem a necháme zapéct. Pokud se vám nechce vykrajovat noky, kaši v míse prostě jen rozprostřete. Polenta se dá také smažit a grilovat.
Zlákejte se luxusem
Nebojte, nikoho nechci přesvědčovat k utrácení, ale při nákupu si dejte do košíčku vždy aspoň jednu věc, která jídlo oživí a zpestří. Nebudete litovat. Kupříkladu si kupte deset deka kvalitní parmské šunky či pršutu. Zapékáteli-li květák či brokolici, přidejte ji tam a pokrm bude zase úplně o něčem jiném. Připravujete pizzu doma? Několik tenkých plátků sušené šunky udělá z české pizzy pravou italskou. Nešetřete na sýrech. Jen několik gramů parmezánu udělá z jídla pravý div. Pokud ho nastrouháte například na obyčejnou rajskou polévku, okamžitě vás rodina pochválí za invenci. Kupte kvalitní zeleninu. Na grilu připravte mladé cuketky nebo lilek. Nebojte se kvalitních oliv, sušených rajčat či jiné nakládané, byť netradiční zeleniny. Aspoň jednou za čas si dopřejte kvalitní maso – hovězí svíčkovou, telecí kýtu nebo zvěřinu. Toto vše udělá z běžného a třeba i trochu všedního jídla malý zázrak.
Ulítněte na salátech
Blíží se léto a doba, kdy v horkém počasí lidé preferují lehká jídla. Překvapte tedy rodinu saláty. Připravte si třeba drůbeží. Ogrilujte kuřecí prsa. Do mísy natrhejte jakýkoliv salát, přidejte sůl, olivový olej a bylinky. Na pánvi si orestujte jakoukoliv zeleninku a vše smíchejte. Salát oživíte olivami nebo capari. Výhodou je, že salát se dá dělat s mnoha obměnami. Namísto kuřecího masa vyzkoušejte hovězí roštěnku, krůtí prso nebo vepřovou panenku. Můžete vyzkoušet i rybí maso, třeba filé z lososa nebo jakékoliv jiné ryby. Salát lze udělat bez masa jen zeleninový. Vynikající je pak v něm avokádo či šmakoun. V salátu jsou vynikající hříbky a žampiony. Fantazii se meze nekladou. A jako příloha se hodí rozpečená bageta s bylinkovým máslem.
Lasagne se špenátem
Recept, který jsme si dnes pro vás připravila zvládne úplně každý. Chcete uvařit rodině špenát, ale jen při jeho vyslovení obrací všichni oči v sloup? Nevadí, uvařte ho s lasagnemi.
Ingredience:
Špenát, cibule, 10 dkg anglické slaniny (může být i pravá, sušená nebo pršut), máslo, mléko, lasagne, tvrdý sýr, vejce, olivový olej, česnek, majoránka, sůl, pepř.
Zde je postup:
Na másle zpěňte cibulku, přidejte moku a osmahněte do béžova. Přilijte mléko a metličkou vyšlehejte na mírném plameni, až se vytvoří hladká omáčka – bešamel. Ochuťte zeleninovým kořením a přidejte špenát. Ideální je čerstvý nasekaný, ale může být i mražený. Až je špenát hotový, rozklepněte do něj jedno vejde a dochuťte pepřem, majoránkou a česnekem. Zapněte si troubu na 180 stupňů. Vezměte si zapékací mísu, vytřete ji máslem nebo na dno pokapejte olivový olej. Nyní přichází na řadu lasagne. Není třeba je předvařit, ani nijak upravovat. Pokryjte plátky dno zapékací mísy a přidejte špenát. Je třeba udělat takovou vrstvu, aby přikryla celé těstoviny. Postup opakujte. Pro lepší chuť položte na další vrstvu plátky slaniny. Povrch musí tvořit vrstva špenátu, na kterou nastrouhejte tvrdý sýr. Zapékejte asi půl hodiny v troubě. Dobrou chuť!
(fuc)