Zlaté, černé i červené. Silnější i s nízkým obsahem alkoholu. Svrchně kvašené i spodně kvašené. Alkoholické i bez alkoholu. Tak bude vypadat letošní bohatá nabídka piv na hudebním festivalu Colours of Ostrava, kterou dnes představil pivovar Ostravar – partner festivalu. Ve srovnání s loňským rokem se tak počet nabízených druhů ještě o jeden navýší. V nabídce jich bude celkem devět. Na žádném jiném hudebním festivalu v zemi tak širokou nabídku piv pravděpodobně nenajdete. Největší atrakcí bude jistě červené jedenáctistupňové pivo Ostravar RED, které ostravský pivovar uvařil speciálně pro letošní ročník festivalu.
Ostravský pivovar ze svého portfolia krom červeného festivalového ležáku Ostravar RED nabídne také výroční ležák Ostravar STO15°, Ostravar Premium a Ostravar Original. Tato piva pak vhodně doplní pivy z nabídky své mateřské společnosti. Na čepu tak bude možné najít také Hoegaarden, Staropramen Černý, Staropramen Nealko, Staropramen Cool Lemon a letošní velmi úspěšnou novinku Staropramen Cool Grep.
Na skladbě pivního portfolia se podle Jana Vošty, event a sponzoring manažera pivovaru, odrazily zkušenosti z loňska.„Stejně jako si lidé na Colours rádi vybírají z pestré nabídky umělců a nemají jen jednoho favorita, také u piva se zájem návštěvníků loni rozdělil mezi několik druhů piv. Proto pokračujeme v tomto trendu a nabídku se snažíme udělat co nejpestřejší, aby si každý návštěvník mohl vybrat podle svého gusta.“
Velkou pozornost bude jistě budit především Ostravar RED uvařený speciálně pro Colours.„Jedná se o jedenáctistupňové pivo, které se od ostatních liší svou výraznou červenou barvou, ale přitom si uchovalo tradiční chuťový profil Ostravaru,“ připomíná Zuzana Cieciotkova, manažerka značky Ostravar.
V novém areálu bude celkově 24 výčepních míst
Pořadatelé letos v Dolní oblasti Vítkovic očekávají největší návštěvu v historii festivalu, a tak Ostravar, který má za úkol postarat se o žíznivé návštěvníky, nemíní ponechat nic náhodě.
Od počátku týdne do Dolní oblasti Vítkovic naváží stánky, stany,výčepy, chladící zařízení, ledničky, sudy, plechovky, kelímky a další nutné vybavení spojené s podáváním piva. Po poradě s pořadateli dospěli pivovarníci k závěru, že pro dostatečně rychlou obsluhu návštěvníků letošních Colours bude potřeba v areálu Dolní oblasti Vítkovic postavit celkem 24 výčepních míst , ve kterých se bude pivo čepovat z více než 180 pivních kohoutů.
„Nejen počet druhů piv, ale také počet pivních kohoutů, z nichž je budeme čepovat, je letos historicky nejvyšší. Výčepní místa rozmístíme podle očekávané koncentrace návštěvníků,“ vysvětluje Cieciotková.
Kvůli kvalitě dorazí největší chladničky na pivo
Pivovar si velmi zakládá na kvalitě servírovaného piva. V průběhu festivalu tak zástupci pivovaru hlídají nejen jak pivo chutná, ale také jakou má pivo teplotu, zda je čepováno se správnou mírou a zda není nabízeno nezletilým.
A protože návštěvníky letního festivalu velmi zajímá teplota piva a doba, za jakou ho dostanou, bude mít Ostravar na festivalu pět velkých chladících kamiónů, v nichž bude pivo skladováno a zároveň chlazeno na optimální teplotu.
„Dobře vychlazené pivo je základ našeho úspěchu,“ říká Cieciotková. „Pivo se totiž na stánky dostává téměř v optimální teplotě a chladící zařízení tak jen upraví pivo na optimálních 7-8 stupňů. Nejen že je pak pivo osvěžující, zkracuje se tím navíc doba čepování piva a lidé tak na pivo nemusí dlouho čekat,“ dodává.
Unikátní areál nabídne místo pro Ostravar Red Pub
Přestěhováním festivalu na nové místo nabídlo pořadatelům možnost využít autentických prostor Dolních Vítkovic. Jedno z míst, které využijí původní duch továrny bude také hospoda Ostravar Red Pub, která v jeden moment pojme celkově 120 lidí a bude sloužit především k odpočinku.
„Předpokládáme, že řada z návštěvníků festivalu si bude mezi jednotlivými koncerty chtít odpočinout, posadit se a dát si dobré pivo,“ říká manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotkova. „Abychom jim tuto možnost dopřáli, rozhodli jsme se po dohodě s pořadateli festivalu postavit v areálu Dolních Vítkovic hospodu v místech, kde je stále cítit duch továrny. Doufáme, že to pro řadu lidí bude zajímavým zážitkem.“